استریلیزه کردن به معنی نابودی همه ی میکروب های بیماری زا از مواد غذایی می باشد. این عملیات عموما با استفاده از یک فرآیند حرارتی انجام می گیرد. منظور از دستگاه پاستوریزاتور نیز، ماشین آلاتی هستند که بر حسب یک فرآیند مشخص و بهداشتی و با استفاده از فرآیند حرارتی کنترلشده، میکروارگانیسمهای مضر را از محصولاتی چون شیر و عرقیات گیاهی از بین میبرد. بدین ترتیب ماندگاری محصولات را افزایش میدهد.
پاستوریزاسیون چیست و چرا مهم است؟
پاستوریزاسیون فرآیندی است که در آن مواد غذایی و آشامیدنی (مانند شیر، آبمیوه، عسل و مواد دارویی) تا دمای مشخصی گرم شده و سپس سریع سرد میشوند تا باکتریهای بیماریزا مانند اشرشیاکلی و لیستریا از بین بروند. در واقع این فرآیند موجب افزایش ماندگاری محصولات، حفظ ارزش غذایی و طعم مواد و علی الخصوص کاهش خطر مسمومیتهای غذایی می شود.
این روش توسط لویی پاستور ابداع شد و امروزه در صنایع مختلف کاربرد گستردهای دارد.
کاربردهای دستگاه پاستوریزاتور
این دستگاه مجهز به پمپ تمام استیل مخصوص شیر و لبنیات، مبدل حرارتی با استاندارد روز اروپا و اتصالات مربوطه برای سیرکوله کردن شیر است. یکی از مزایای این دستگاه، نیاز نداشتن به حضور دائمی اپراتور است، چرا که سیستم به صورت هوشمند، دما را بر اساس تنظیمات از پیش تعیینشده توسط اپراتور کنترل میکند.
از جمله کاربردهای سیستم پاستوریزاسیون می توان به موارد و محصولات زیر اشاره نمود:
- صنایع لبنی: شیر، پنیر، خامه
- صنایع نوشیدنی: آبمیوه، آب معدنی، نوشابه
- صنایع دارویی: شربتها، محلولهای استریل
- صنایع غذایی: سسها، مربا، عسل
مراحل پاستوریزاسیون صنعتی توسط دستگاه پاستوریزاتور
در نگاه کلی، این فرآیند توسط این دستگاه، عموما طی سه مرحله انجام میشود:
- مرحله پیشگرمایش: منظور از پیش گرمایش، گرم کردن ماده تا دمای ۷۲ تا ۸۰ درجه سانتیگراد می باشد تا بدین صورت بخش عمده ای از میکروبها و باکتریها از بین بروند.
- مرحله تثبیت دما: اکنون دما برای مدت معین ثابت نگه داشته میشود.
- مرحله خنکسازی: مرجله نهایی نیز شامل سرد کردن سریع ماده تا دمای ۱۰- درجه سانتیگراد می باشد. در واقع محصول سریع سرد میشود تا از رشد مجدد میکروبها جلوگیری شود.
تمام این مراحل با استفاده از مبدلهای انتقال حرارت و برودت انجام میشود. دستگاه های پاستوریزاتور عموما دارای دو نوع مبدل لولهای و پلیتی هستند.
انتخاب نوع دستگاه پاستوریزاتور صنعتی
جهت انتخاب و خرید دستگاه پاستوریزاتور باید ابتدا به این موارد توجه کنید:
- ظرفیت تولید خط: باید ببینید که روزانه چند تن محصول نیاز دارید و همچنین خط تولیدی شما روزانه چه میزان محصول را تولید می کند؟
- نوع محصول خط تولیدی: ویسکوزیته و میزان حساسیت به دما را در محصول خود بررسی و مشخص کنید.
- نوع سیستم کنترل دما: میخواهید که فرآیند کنترل دمای دستگاه به صورت اتوماتیک باشد یا به صورت دستی تنظیم شود؟
قیمت دستگاه پاستوریزاتور
پیش از مشخص کردن قیمت دقیق این نوع ماشین آلات باید ابتدا نگاهی کلی به انواع دستگاه پاستوریزاتور صنعتی بیندازیم.
یکی از انواع این دستگاه ها، پاستوریزاتور صفحهای می باشد که با راندمان بالا و مصرف انرژی کم، عموما برای محصولاتی چون شیر، عرقیات گیاهی، آبمیوه و سایر نوشیدنیها استفاده می شود. نوع دیگر این تجهیزات، پاستوریزاتور لولهای است که برای انواع محصولات غلیظ و با ویسکوزیته بالاتر مانند سسها و پوره میوه کاربرد دارد. این نوع تجهیزات، دارای تحمل فشار بالا هستند.
پاستوریزاتور مخزنی نیز گروه دیگری از این ماشین آلات هستند که عموما برای صنایع کوچکتر و محصولاتی مانند شیر محلی و آبمیوههای سنتی مورد استفاده قرار می گیرند.
مسلما هر یکی از این دستگاه ها، با توجه به امکانات و توانایی های خود، دارای ارزش و قیمت متفاوتی هستند. از این روز باز هم تاکید می شود که پیش از هر چیز باید خط تولیدی خود را نیازسنجی کنید.
تجهیزات پاستوریزاتور گروه صنعتی پویش کاران
به عنوان سازنده تخصصی دستگاههای پاستوریزاتور با بیش از ۱۰ سال سابقه، این گروه با ورود به بازارهای بینالمللی، نام خود را به عنوان تولیدکنندهای معتبر در این صنعت تثبیت کرده است. دستگاه های پاستوریزاسیون این شرکت به دلیل رعایت استانداردهای داخلی و بینالمللی، بهرهگیری از نظرات متخصصان و تجربیات کارخانجات پیشرو و استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا برای افزایش کیفیت و رقابتپذیری در سطح جهانی، یکی از بهترین انتخاب ها هستند!
برای اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان پویش صنعت تماس بگیرید یا از طریق فرم مشاوره سایت سوالات خود را مطرح کنید.