احداث یک کارخانه تولید چیپس میتواند یکی از پرسودترین کسب و کارهای صنعت غذایی باشد. امروزه مردم تنقلات، بهویژه سیبزمینی سرخکرده، را به بخش جداییناپذیر سبک زندگی خود تبدیل کردهاند. این تغییر در سلیقه مصرفکنندگان، فرصتهای سرمایهگذاری بزرگی در صنعت غذا ایجاد میکند. محبوبیت بالای این محصول بهویژه به دلیل تقاضای فزاینده، ظرفیت نوآوری، سودآوری بالا، دسترسی آسان به مواد اولیه (بهویژه در ایران)، امکان صادرات جهانی، حمایت دولت و سهولت نسبی در راهاندازی خطوط تولید، آن را به یک گزینه سرمایهگذاری ایدهآل تبدیل کرده است.
صنعت تولید سیبزمینی سرخکرده برای سرمایهگذاری مناسب خواهد بود. این صنعت جز مدیریت صحیح و بازاریابی هوشمند برای کسب سود بالا، به تخصص خاص دیگری نیاز ندارد. از دیدگاه سرمایهگذاری و بازگشت سرمایه، کارخانه سیبزمینی سرخکرده سودآور است و استفاده از ماشینآلات تخصصی این سودآوری را تضمین میکند.
در ادامه مراحل عملی و الزامات راهاندازی یک کارخانه تولید و بستهبندی سیبزمینی سرخکرده را بررسی میکنیم.
فرآیند راه اندازی کارخانه
راهاندازی کسب و کارهای وسیعی مانند کارگاه ها و کارخانجات پیش از هر چیز نیازمند برنامهریزی دقیق، توجه به استانداردهای بهداشتی و فنی مورد نیاز و در نهایت انتخاب تجهیزات مناسب است. نادیده گرفتن این موارد ممکن است کسبوکار شما را با مشکل مواجه کند و حتی موجب شکست آن شود.
1- مطالعات اولیه بازار و امکانسنجی
قبل از شروع هر پروژه صنعتی و تولیدی باید این موارد را بررسی و آمارگیری کنید:
• بازار هدف و تحلیل میزان تقاضا: باید میزان مصرف چیپس را در منطقه مورد نظر خود تحلیل و بررسی کنید. اگرچه همانطور که پیشتر اشاره کردیم، چیپس سیبزمینی در تمام کشورها، شهرها و مناطق به محصولی پرفروش و پرطرفدار تبدیل شده است.
• تحلیل رقبا و برندهای فعال: باید رقبای اصلی خود را شناسایی کنید و نقاط ضعف و قوت آنها را مشخص نمایید تا با استفاده از این اطلاعات، سیاستهای تولید و فروش مناسب را انتخاب کنید.
• برآورد هزینههای راهاندازی و تولید: پس از استعلام قیمت ها و هزینه های حدودی مربوط به تجهیزات، فضا، مواد اولیه، نیروی انسانی و … میتوانید سرمایه اولیه مورد نیاز را مشخص کنید.
• بررسی قیمت فروش و سود خالص: علاوه بر در نظر گرفتن هزینه های تولید باید قیمت محصولات رقبا را هم در نظر بگیرید و نرخی را مشخص کنید که در فرآیند فروش از رقبا پیشی بگیرید. اگرچه پیشنهاد می شود که برای جذب بازار، محصولات خود را در سه سطح (اقتصادی، متوسط و پریمیوم) و با قیمت های مختلف عرضه کنید.
• مشخص کردن کانالهای توزیع: در ابتدا باید انتخاب کنید که قرار است محصولات کارخانه خود را عمدتا به چه صورت به بازار عرضه کنید. میخواهید بیشتر با فروشگاه های بزرگ و عمده فروشان در ارتباط باشید و یا فروشگاه ها و سوپرمارکت های کوچک را هدف قرار دهید؟ و یا فراتر از اینها تصمیم دارید محصولات خود را به صورت مستقیم صادر کنید؟
2- انتخاب مکان مناسب برای کارخانه
در این مرحله باید فضای احداث کارخانه مشخص شود. مکانیابی کارخانه تاثیر زیادی بر موفقیت پروژه دارد. مکان احداث کارخانه چیپس باید دارای شرایط زیر باشد:
- دارای آب، برق، گاز و سیستم فاضلاب مناسب باشد.
- دسترسی آسان به مواد اولیه ( به ویژه سیبزمینی تازه و مرغوب) داشته باشد. از آنجا که شهرهایی مانند همدان، اردبیل و فریدن در زمینه تولید سیب زمینی در رتبه های اول قرار دارند، بهترین حالت این است که فضای کارخانه در یکی از این مناطق و نزدیک مزارع سیب زمینی باشد. این موضوع هزینه های انتقال مواد اولیه را به شدت کاهش میدهد. همچنین خرید مستقیم از کشاورزان موجب حذف واسطه ها و هزینه های مازاد می شود.
- به بازار فروش یا مسیرهای حملونقل نزدیک باشد تا توزیع محصول به راحتی انجام شود.
دسترسی به نیروی کار محلی آسان باشد. - مساحت آن با توجه به ظرفیت تولید به درستی انتخاب شود. پیشنهاد ما برای مساحت کارخانه حداقل 2000 متر مربع می باشد.
3- دریافت مجوزهای قانونی
عموما برای راهاندازی یک کارخانه چیپس، دریافت مجوزهای متفاوتی از سازمان های گوناگون مورد نیاز و ضروری می باشد. از جمله این مجوزها میتوان به این موارد اشاره نمود:
- مجوز تأسیس از وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت)
- مجوز بهداشت از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو
- مجوز محیط زیست از سازمان محیط زیست برای رعایت استانداردهای زیست محیطی
- پروانه بهرهبرداری از وزارت صنعت
با توجه به تجربیات ثبت شده، جواز تأسیس حدود 2 ماه، پروانه بهداشت حدود 3 ماه، مجوز محیط زیست در حدود 1.5 ماه و نهایا پروانه بهرهبرداری طی 1 ماه(پس از نصب تجهیزات) صادر می شوند. باید یادآور شد که بدون مجوز بهداشت، فروش محصول غیرقانونی است.
4- فراهم سازی سوله تولید
پس از دریافت مجوزها، باید به طراحی و احداث و یا انتخاب سوله آماده برای تولید محصول پرداخت. با توجه به نوع محصول تولیدی که در اینجا چیپس سیب زمینی می باشد، این سوله باید دارای فضاهای مشخصی از جمله موارد زیر باشد:
- فضایی برای انبار مواد اولیه
- بخش شستشو و پوستگیری
- سالن سرخکن و خشککن
- بستهبندی و انبار محصولات نهایی
- دفاتر اداری و فنی
ابعاد هر یک از این بخش ها، به حداکثر ظرفیت مد نظر شما برای تولید محصول بستگی دارد. عموما باید 60% از کل فضای کارخانه به بخش های تولید، 30% برای انبارها و 10 درصد برای فضای اداری در نظر گرفته شود.
5- خرید، نصب و راه اندازی تجهیزات تولید و بسته بندی
دستگاه های اصلی مورد نیاز برای این خط تولیدی مشخص می باشد. در اینجا به چند تا از مهم ترین دستگاه های مورد نیاز جهت احداث کارخانه تولید چیپس سیب زمینی اشاره می کنیم:
- دستگاه سورتینگ
- دستگاه شستشو
- پوست گیر
- نوار آبگیر
- فرایر
- روغن گیر
- طعم پاش
- بسته بندی
نکات فنی و موثر در قیمت
خطوط تولیدی عموما متناسب با بودجه و نیاز مشتری در ظرفیت های مختلفی طراحی و ارائه می شوند. به طور مثال خط تولید چیپس دارای تناژهای زیر می باشد:
- 50 کیلوگرم در ساعت (نیمه اتوماتیک)
- 150 کیلوگرم در ساعت
- 300 کیلوگرم در ساعت
- 500 کیلوگرم در ساعت
- 1000 کیلوگرم در ساعت
- 2000 کیلوگرم در ساعت
ظرفیت کلی این خط به سرعت و عملکرد تک تک ماشین آلات قید شده در بالا بستگی دارد. به طور مثال دستگاه بسته بندی استفاده شده برای این کارخانه میتواند یکی از مدل های قید شده در زیل باشد:
در نهایت می توان گفت که قیمت تمام شده ماشین آلات این خط به سرعت و مدل و ظرفیت تک تک دستگاه های آن بستگی دارد. جهت استعلام قیمت این خط و یا ماشین آلات آن به صورت مجزا با همکاران ما در واحد فروش تماس حاصل فرمایید.
6- تولید آزمایشی
پس از نصب تجهیزات، باید راهاندازی آزمایشی خط تولید انجام شود تا مشکلات احتمالی و نیازمندی ها مشخص و برطرف شوند. همچنین با این تست، کیفیت چیپس تولید شده بررسی و بهینهسازی میشود تا در تولید نهایی، محصول با کیفیت به بازار عرضه شود.
7- برندسازی و فروش
برای ورود موفق به بازار، داشتن بستهبندی جذاب و برند قوی اهمیت زیادی دارد. در این راستا باید یک بستهبندی حرفهای و مقاوم طراحی شود. اینجاست که لزوم استفاده از ماشین آلات بسته بندی اتوماتیک برای کارخانه شما کاملا احساس می شود!
در ضمن باید یک نام تجاری مناسب انتخاب و به صورت برند ثبت رسمی کنید. سپس استراتژی بازاریابی و فروش تدوین و مشخص شوند. و در نهایت همکاری با فروشگاهها صورت گرفته و محصول به صورت مویرگی پخش شود.
فیلم احداث کارخانه تولید چیپس توسط گروه صنعتی پویش کاران
گزوه صنعتی پویش کاران صنعت، به عنوان مشاور، طراح و سازنده تجهیزات انواع خط تولید چیپس و خلال سیب زمینی، تا کنون به شرکت ها و سرمایه گذاران زیادی جهت راه اندازی خط تولیدی خود کمک نموده است. در زیر می توانید ویدئویی از راه اندازی یک خط پیشرفته تولید چیپس و پاپ کورن را مشاهده فرمایید.